vliegtuigfabriekvlissingen.nl

Herbestemming

Sinds de sloop van het gebouw in 2007 ligt het stalen skelet opgeslagen. Nu is het tijd om wat te doen met dit bijzondere stukje industriële erfgoed.

Mogelijkheden voor herbestemming

In 2022 nam de Stichting Stoomhijskraan Schelde 38 de Vliegtuigfabriek-constructie over van de gemeente Vlissingen. De Stoomhijskraan is af en pronkt inmiddels op in het Scheldekwartier. Wel is er nog een eigen werkplek voor opslag en onderhoud nodig, om de toekomst van de Stoomkraan te verzekeren. Voor dat doel zien wij kansen met de bewaarde historische constructie, in de vorm van een loods.  

Mogelijk leent de constructie zich voor meer, bijvoorbeeld een publieksfunctie zoals horeca. Een haalbaarheidsonderzoek moet alle mogelijkheden in kaart brengen. Het staat wat ons betreft als een paal boven water dat dit bijzondere stukje industriële geschiedenis herleeft. 

Eerdere projecten

Slechts een deel van de voormalige Vliegtuigfabriek is na de sloop in 2007 als ‘een hoopje staal’ opgeslagen. We snappen dat je nog even wat fantasie nodig hebt om je voor te stellen wat voor gave toepassingen de constructie kan hebben. Vergeet niet dat elk project klein begint, maar kan uitgroeien tot wat moois.

De mensen achter de stichting hebben zich eerder ingezet voor de redding en restauratie van de Stoomhijskraan Schelde 38 , het behoud van de voormalige Verbandkamer van de Schelde en de realisatie van het Museum Scheldewerf

Ook spanden we ons in voor het behoud van de PSD-veerboot Koningin Emma (bouwjaar 1933) en de terugkomst ervan naar Vlissingen. Allemaal projecten die bijdragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor inwoners en toeristen.